Het coachen van een roeiploeg doe je aan de hand van een haalbeeld. Het haalbeeld is een beeld met een aantal waarneembare kenmerken (benen-rug-armen, lang druk, enzovoort). Tijdens het coachen toets je de roeiers voortdurend aan dit haalbeeld. Het is een groot voordeel als je roeiers ook bekend zijn met dit haalbeeld,

Waarnemen

Het waarnemen van fouten in een roeihaal kan lastig zijn aangezien de roeihaal een doorgaande beweging is. Daarom kan het lastig zijn om precies aan te geven waar het fout gaat.

  • Begin met een algemene indruk van de gehele ploeg. Hebben ze een gezamenlijk ritme? Zit het gelijk? Verplaatsen ze efficient de boot? Focus op de boot als geheel, het bewegen van de roeiers, hun riemen en het glijden. Alles moet gelijk gaan.
  • Kijk daarna naar één individuele roeier. Zit hij ontspannen? Zit hij in het ritme? Hoe roeit hij/zij in vergelijking met het haalbeeld?
  • Kijk vervolgens naar de verschillende delen van de haal, en focus op één onderdeel. Kijk daarbij naar de roeier en vergelijk met de roeier ervoor of erachter.

Analyseren

Tijdens de analyse bedenk je wat er aan de ploeg verbeterd moet worden, hoe je dat wil aanpakken en welke oefening je daarbij wil inzetten. Je gaat op zoek naar de oorzaak van de fout. De oorzaak kan aan de roeier zelf liggen, maar ook aan ander externe factoren zoals afstelling of ploeggenoten. Vaak ligt in de roeihaal de oorzaak van de fout ergens eerder in de haal, waarna deze later in de haal een gevolg heeft.

Corrigeren

Het is belangrijk om nooit meer dan een fout tegelijk op te willen lossen. Om een verandering in de roeibeweging te brengen kun je de roeier het beste op één technisch punt tegelijk laten focussen. Let bij het uitvoeren van de oefening dan ook op alleen op dit technische punt en blijf deze ook na het uitvoeren van de oefening herhalen.

Laatst bijgewerkt op 03/01/2017

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.