Het menselijk lichaam is net een auto: het doet het niet zonder benzine en ook zonder koelvloeistof gaan er vrij snel onderdelen stuk. Essentieel verschil is dat er een optie is dat bij een overschot of tekort aan benzine er netto onderdelen bij kunnen komen of verloren gaan. Ook is de afschrijving wat sneller, wat goed gemaakt wordt door de immer aanwezige monteurs die na elk sportief ritje de boel weer oplappen.

Als je dan een soort auto zou moeten kiezen die het best past bij de mens is het toch wel de diesel auto. Niet omdat we zo langzaam op gang komen, maar omdat je op vrijwel alle soorten brandstof vooruitkomt. Zoals een diesel auto op sla olie kan rijden doen wij het ook op een big tasty met bacon. In beide gevallen is er echter geen sprake van een optimale verbranding, gaat het niet zo hard en heb je kans dat er wat onderdelen stuk gaan.

In dit stuk ga ik proberen aan te geven hoe je kan zorgen dat je auto het elk ritje blijft doen, maar ook hoe je de juiste onderdelen kan onderhouden of toevoegen en (heel belangrijk voor de lichte roeiers) hoe je zorgt dat er geen onnodige onderdelen bijkomen.

Laat ik beginnen het soort benzine, dat erin moet om te zorgen dat je het geplande ritje overleeft. Een rustig tourritje, zoals wandelen of rustige extensieve duur gaat hoofdzakelijk op verbranding van vetzuren. Wel is het belangrijk te realiseren dat de aansturing van alle motoren door de hersenen gebeurt en dat deze het in principe alleen op glucose doen. Het is dus essentieel dat dit voortdurend aanwezig is om de concentratie vast te houden en de aansturing in orde te houden. Vanaf de zogenaamde aerobe drempel (ca. 80% van je maximale hartslag) is al het extra vermogen alleen te halen uit koolhydraten. Ga je dus een wat sportiever tochtje maken is het belangrijk te zorgen dat deze tank goed vol zit en zijn de vetzuren relatief minder belangrijk. N.B. je verbrandt in absolute zin niet minder vet bij stevige trainingen, maar relatief is het aandeel hiervan minder en is de duur korter. Bij een uur rustig trainen verbrandt je dus ongeveer net zoveel vet als bij een uur stevig doorrammen.

Om te zorgen dat je tijdens je hele training glucose beschikbaar hebt voor je hersenen en in de hoge vermogens, moet je glucose bevattende producten binnen krijgen, maar dit moet continue afgegeven worden. Er zijn twee eigenschappen van voeding die ervoor zorgen dat dit bewerkstelligd wordt: ten eerste moeten er heel veel glucose moleculen aan elkaar geplakt zitten en ten tweede moeten er vezels bij zitten. Glucose wordt namelijk in het maagdarmstelsel eerst losgemaakt van de langere ketens koolhydraten, voordat het opgenomen kan worden. Om dit te bewerkstelligen kan moeten de koolhydraten eerst uit de kluwen van vezels getrokken worden, zodat de verteerenzymen hierbij kunnen. Deze twee processen zijn snelheidsbepalend voor het beschikbaar komen van glucose in het bloed en door dit maximaal te rekken krijg je de meest gelijkmatige afgifte. Als je dan gedurende dag toch grote hoeveelheden snelle benzine erin gooit stroomt de tank over en heb je een paar opruim Harry’s die het leuk vinden alles op een grote stapel over je sixpack te gooien. En dan zie je deze niet meer en dat is jammer.

Het tweede punt gaat over het beschikbaar stellen van de juiste onderdelen voor je monteurs na je ritje. Direct na de training staan alle monteurs direct klaar om snoeihard te werken aan de broodnodige reparaties en om de tank weer vol te gooien. Het is dus essentieel voordat ze aan hun siësta beginnen, dat ze alle onderdelen beschikbaar hebben om zo efficiënt mogelijk te werken. Dit betekent zo snel mogelijk zo veel mogelijk glucose om te tanken, maar ook het basismateriaal voor opbouw van nieuw weefsel, namelijk eiwitten moeten beschikbaar gemaakt worden. Net als glucose vanuit lange ketens losgemaakt moet worden om bruikbaar te zijn, worden eiwitten klein geknipt tot losse aminozuren. Vanuit de aminozuren kan je lijf namelijk weer nieuwe eiwitjes maken en dat is de bouwsteen van nieuwe spieren en dus goed. Na de training moet je dus zorgen voor zoveel mogelijk glucose en aminozuren en zo snel mogelijk, dat betekent korte suikers en korte eiwitten. Een paar voorbeelden van korte suikers zijn sacharose (kristalsuiker), fructose (vruchtensuiker) en glucose (druivensuiker). De meest toegepaste korte eiwitten na een training zijn wei-eiwitten, die je eigenlijk het beste gewoon als zodanig kan kopen, aangezien er niet echt een normaal product is waar hier een heleboel van inzit. Als je echt profi wil gaan kan je voor de pepto-pro gaan, wat eiwitten zijn die ze in de fabriek alvast hebben voor verteerd, waardoor je dat zelf niet meer hoeft te doen.

Naast al deze benzine en bouwstoffen is er nog een aantal zaken waar je aandacht aan kan besteden als je echt als een zonnetje wil lopen. Het is natuurlijk wel handig je koelvloeistof op peil te houden, zodat je motor niet oververhit raakt. Dit is vrij simpel te regelen door gewoon water te drinken en dusdanig veel dat je af en toe overstroomt. (dat je dus naar de wc moet) Verder hebben we nog wat poets en anti-roest middelen, die we vitamines noemen. Net als met poetsen is het niet het leukste en gemakkelijkste deel van onderhoud, maar als de roest en troep nooit opbouwt, kan je toch soepeler blijven rijden.

Wat hebben we dan geleerd? Voordat je gaat rijden moet je zorgen dat je tank vol zit met langzame koolhydraten, zodat je kan blijven denken en waar nodig het gaspedaal intrappen. Na je ritje moet je direct alles aanvullen met korte suikers en wei eiwitten/pepto pro. En zorg voor voldoende koelvloeistof en dagelijks poetsen en ontroesten met vitamines.

Laatst bijgewerkt op 13/06/2017

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.